About us

Over De Haven van Huizen
Restaurant De Haven van Huizen is gevestigd in een oude visrokerij, de plaats waar vroeger verse Zuiderzeeharing veranderde in goudglanzende bokking. Er waren in Huizen ooit zeventien van deze rokerijen, die “hangen” werden genoemd.Een “hangen” bestond uit een voorgebouw, een rookgebouw, een opslaggebouw en een vierde gebouw waarin de mandenmakerij was ondergebracht.

Geschiedenis
In de Haven van Huizenwerd door mannen, vrouwen en kinderen dag en nacht in ploegendiensten gewerkt – zes dagen achtereen. De ‘spiesters’ werden in het haringseizoen bij nacht en ontij opgetrommeld wanneer er een haringschuit de Huizer haven binnenliep. In het voorgebouw van de oude visrokerij werd de haring schoongemaakt en gezouten in grote rechthoekige kuipen. Dit werk werd meestal gedaan door vrouwen en kinderen. De haring werd daarna aan een houten stok geregen. Het roken van de haring tot bokking gebeurde in de ‘hangen’. In het opslaggedeelte achter de rookhangen werd de bokking van de spieten gehaald en verpakt in manden of kistjes, waarna het verhandeld werd. Het werk in de visrokerij was zwaar en het loon was laag. Het gebouw was koud en tochtig, wat natuurlijk wel goed was voor de afvoer van de rook, maar niet voor de gezondheid van het personeel. Veel spiesters kregen op latere leeftijd reuma handen door het verwerken, zouten en spietsen van de koude natte haring.
Het opslaggebouw Paardenstal
De gare bokking werd door de deur gelost naar het opslaggebouw. Daar werd de vis van de spiezen geschoven en verpakt in lage mandjes of kistjes. De hele bewerking van de haring, het afkoelen meegerekend nam zo’n 12 uur in beslag. In het opslaggebouw lag ook de zoutvoorraad en de voorraad mandjes en kistjes. Verder waren er knechtenkamers met vier bedsteden, een kachel en een gootsteen. Soms, zoals bij het huidige Eethuys, was er ook een paardenstal in het opslaggebouw. De paarden kwamen hier tot rust en werden gevoederd (de oude voederbakken zijn nogaanwezig).

Toen in 1932 de Afsluitdijk gereed was, was het ook gedaan met de Zuiderzeevisserij, de hangen en de vishandel. De bot en de poon konden niet meer leven in het zoeter wordende water van het IJsselmeer De hangen gingen dicht. De hangen werden voor een appel en een ei verkocht en industrie vestigde zich in Huizen. Eén van de hangen veranderde in een aardewerkfabriek, potterie “De Driehoek”.

Vanaf 1989 is op deze historische plaats het gezellige Eethuys – Klein Café – Restaurant De Haven van Huizen gevestigd.

De Haven van Huizen anno nu
Restaurant De Haven van Huizen is gelegen aan de mooie oude haven. Een omgeving waar natuur, rust en ruimte voor recreatie aanwezig zijn. Restaurant De Haven van Huizen biedt u een schitterend uitzicht op de haven. In een sfeervolle omgeving kunt u genieten van heerlijke gerechten. Niet alleen voor de lunch, borrel en diner is Restaurant De Haven van Huizen maar ook voor uw feest, trouwceremonie, vergadering, bedrijfsuitje met activiteit of receptie is de Haven van Huizen dé ideale locatie. Het sfeervolle monumentale pand en het schitterende uitzicht vormen de perfecte ambiance voor elke gelegenheid. In het voorjaar/ zomer kunt u daarbij ook nog gebruik maken van een riant terras, waar de lange avonden feestelijk gevierd kunnen worden. Onze diverse ruimtes kunnen gemakkelijk gescheiden worden, zodat ook voor kleinere gezelschappen een aangename ruimte ontstaat.

Contact
De Haven van Huizen
Havenstraat 81
1271 AD Huizen

T: 035 – 524 03 69
directantwoord@havenvanhuizen.nl

Openingstijden
Open daily from 11:30 until 22:30 hrs.

Parkeren
Parkeren kan op het parkeerterrein van De Haven van Huizen aan de achterzijde van het gebouw.

Meld aan voor de nieuwsbrief